Skip to main content

 

38008_BJxTC_VLS_Header_800.jpg

Onze inzet voor traceerbare cacao

Bij Ben & Jerry's doen we er alles aan om het best mogelijke ijs op de best mogelijke manier te maken. Een van onze belangrijkste ingrediënten is cacao, de ster van enkele van onze meest populaire smaken. Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, gebruiken we er nogal wat van, dus de afgelopen jaren hebben we intensief gewerkt aan een meer rechtvaardige toekomst voor de cacaoboeren in ons netwerk via onze samenwerking met Fairtrade en onze Living Income Accelerator. Nu nu zetten we de volgende grote stap door onze krachten te bundelen met Tony's Chocolonely's Open Chain om de missie van het beëindigen van moderne slavernij in de chocolade-industrie te bevorderen, terwijl we boeren blijven helpen op hun reis naar een leefbaar inkomen.

De cacaobonen in de gloednieuwe Chocolatey Love A-Fair-traktaties zijn afkomstig van Tony's Open Chain, die bedrijven helpt stappen te ondernemen om een einde te maken aan moderne slavernij en kinderarbeid in de chocolade-industrie. Door Tony's 5 Sourcing Principles toe te passen, nemen bedrijven de verantwoordelijkheid voor het waarborgen van een open en traceerbare toeleveringsketen en het betalen van een hogere prijs om armoede aan te pakken, de grondoorzaak van sociaal onrecht voor cacaoboeren.

Ben & Jerry's betaalt boeren al een premie voor hun cacaobonen via een doorlopend partnerschap met Fairtrade, en verhoogt dit nog verder door het betalen van "Living Income"-prijzen. Als onderdeel van Tony's Open Chain zal Ben & Jerry's zich nu ook committeren aan Tony's 5 Sourcing Principles, wat betekent dat het een extra premie zal betalen om partnercoöperaties in Ivoorkust verder te ondersteunen. Door ons aan te sluiten bij Tony's Open Chain, zijn we het eerste ijsbedrijf dat traceerbare cacao inkoopt via Tony's Open Chain-leveringsnetwerk.

Om onze toewijding aan een missie om een einde te maken aan de moderne slavernij in cacao en de smaakpapillen prikkelende vreugde van chocolade te vieren, produceren we twee opwindende nieuwe smaken, geïnspireerd door Tony's beroemde chocoladereep met zeezout en karamel! Chocolatey Love A-Fair ijs (gelukkig verkrijgbaar in zuivel en Non-Dairy) bestaat uit chocolade-ijs met gezouten karamel swirls, karamel chunks en zeezout chocolade chunks. Net als chocolade en gezouten karamel zijn Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely een behoorlijk zoet duo.

We zijn verheugd dat deze pints onze eerste zullen zijn met gescheiden traceerbare cacao, en de rest van onze line-up zal volgen naarmate we Tony's Open Chain in de komende jaren uitbreiden en uitbreiden.

Ongelijkheid in cacaoteelt

Waarom zo'n sterke focus op cacao? Afgezien van het feit dat het een belangrijk ingrediënt is in onze smaken, wordt de chocolade-industrie geconfronteerd met een aantal unieke uitdagingen die het bijzonder moeilijk maken voor boeren om te gedijen. Op dit moment zijn er 30.000 gevallen van moderne slavernij en 1,56 miljoen gevallen van kinderarbeid in de chocolade-industrie in Ghana en Ivoorkust. Om deze reden zetten we ons in voor Tony's Open Chain, een initiatief dat bedrijven helpt een einde te maken aan moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de chocolade-industrie door de oorzaak aan te pakken: armoede.

De chocolade-industrie wordt gedomineerd door een klein aantal grote bedrijven die profiteren van het zo laag mogelijk houden van de cacaoprijzen, ongeacht de kosten voor cacaoboeren. 60% van de cacao in de wereld komt uit slechts twee landen: Ghana en Ivoorkust. Dit betekent dat een groot deel van de uitbuiting in de chocolade-industrie - moderne slavernij en illegale kinderarbeid - daar geconcentreerd is. Boeren, die vaak kleine percelen land bewerken, verdienen slechts $ 0,78 per dag met hun gewassen, ver onder de $ 2,16 tot $ 2,49 per persoon per dag die nodig is om te overleven in Ghana en Ivoorkust. Dat betekent dat boeren in een cirkel van armoede worden gedwongen die direct leidt tot moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de chocolade-industrie.

Wat is de oplossing? Het begint met het betalen van een eerlijke prijs aan boeren voor hun gewas, wat de armoedecyclus begint te doorbreken en in combinatie met productiviteit en coaching, de basis vormt voor een beter bedrijfsbeheer dat leidt tot betere inkomens.

Tony’s Open Chain 

We zijn verheugd om onze krachten te bundelen met Tony's Chocolonely en hun missie om een einde te maken aan moderne slavernij in de chocolade-industrie! We zetten ons in om onze cacao-sourcing om te zetten naar de Tony's Open Chain-manier van werken, zodat onze cacaobonen traceerbaar zijn en verantwoord worden ingekocht via de Open Chain 5 Sourcing Principles:

  1. Overstappen op volledig traceerbare cacaobonen.
  2. Een extra premie betalen voor hun cacaobonen, waardoor boeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen.
  3. Het bevorderen van sterke coöperaties om het werk van de cacaoteelt te professionaliseren en veilig en duurzaam te maken. Gezamenlijk betekent dit dat boeren sterk staan en in staat worden gesteld om de ongelijkheid in de waardeketen structureel te veranderen.
  4. Het aangaan van langetermijnverbintenissen die de boeren inkomenszekerheid geven en de mogelijkheid bieden om in hun bedrijf te investeren.
  5. Coachen van boeren om hun cacaoproductiviteit en -kwaliteit te verbeteren en hun landbouwkennis over relevante gewassen te verbeteren. 

Fairtrade 

We zetten ons al lang in voor het inkopen van Fairtrade gecertificeerde cacao, suiker, vanille, bananen en koffie voor al onze smaken. Als je het Fairtrade-logo op onze pints ziet, weet je dat de kleine boeren die deze ingrediënten produceerden, een Fairtrade Premium ontvingen bovenop de reguliere aankoopprijs voor hun gewas. Terwijl we overgaan op de Tony's Open Chain-manier van werken, blijven we ons inzetten voor Fairtrade.

Living Income Accelerator 

Naast het feit dat we Fairtrade-gecertificeerd zijn, werken we samen met onze partners bij Fairtrade om ervoor te zorgen dat onze ingrediëntenproducenten een leefbaar inkomen kunnen verdienen en een volledig, waardig leven kunnen leiden. We gebruiken een projectgebaseerd initiatief dat we de Living Income Accelerator noemen. In 2020 werden we het eerste ijsbedrijf dat een leefbaar inkomen betaalde voor de cacao die wordt gebruikt in onze basismix voor chocolade-ijs. Dit betekent dat we boeren een extra bedrag betalen bovenop de Fairtrade-prijzen om de prijskloof voor leefbaar inkomen te dichten - geld dat boeren kunnen gebruiken om te investeren in hun landbouwactiviteiten en huishoudelijke behoeften.

De conclusie is

Bij Ben & Jerry's gebruiken we wat we een businessmodel voor gekoppelde welvaart noemen, wat betekent dat we geloven dat iedereen die een hand heeft in het maken van onze smaken, moet gedijen in hun relatie met ons, terwijl we ernaar streven om "rechtvaardigheid" ons eerste ingrediënt te maken. We zijn verheugd om Tony's Open Chain-sourcing toe te voegen aan de vele manieren waarop we dit model tot leven brengen in ons bedrijf - en Chocolatey Love A-Fair in onze vriezers! — en bundelen hun krachten met Tony’s Chocolonely in hun missie om een einde te maken aan moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de chocolade-industrie!

leer meer over onze Chocolatey Love A-Fair produten hier: