Skip to main content

Photo of Vanilla Farmer

Iedereen verdient een eerlijk deel.

Bij Ben & Jerry's nemen we eerlijkheid serieus. Of het nu gaat om hoe we onze medewerkers behandelen, met onze fans communiceren of nieuwe smaken ontwikkelen voor onze klanten, eerlijkheid gaat boven alles. Daarom willen we ervoor zorgen dat onze boeren ook een eerlijke beloning krijgen. Wij ondersteunen Fairtrade, een wereldwijd initiatief om ervoor te zorgen dat kleine boeren in ontwikkelingslanden zich kunnen redden in de zeer concurrentiële wereldmarkt. 

Ben & Jerry's heeft zich altijd ingespannen om verantwoord om te gaan met de maatschappij en het milieu bij het kiezen van ingrediënten. In 2005 waren we de eerste ijsmakers die gebruikmaakte van Fairtrade-gecertificeerde ingrediënten. En in 2010 besloten we er voor de volle 100% voor te gaan, met al onze smaken en in alle landen waar ons ijs wordt verkocht. We zorgden ervoor dat in 2011 elk ingrediënt in Europa - waar mogelijk - Fairtrade-gecertificeerd was en in 2014 bereikten we hetzelfde in 2014 in de Verenigde Staten.

De landbouw wordt wereldwijd groter, veel groter. Eerlijke handel is belangrijk, omdat dit zorgt voor een eerlijke prijs voor producten van kleine boeren, daar waar groei ze eenvoudig uit de markt zou kunnen drukken. Dat is goed nieuws voor hen, hun families en hun gemeenschappen. Maar het is ook goed voor ons (en voor u), omdat wij hun (h)eerlijke ingrediënten in ons ijs kunnen gebruiken. 

Maar het verhaal van fair trade is meer dan dat. Linked prosperity - het idee waarbij mensen die succes hebben, zich moeten inspannen om de wereld om hen heen te verbeteren - is een van de basisprincipes van Ben & Jerry's. Fair trade maakt dit idee werkelijkheid. Alle boeren in het Fairtrade-systeem stemmen ermee in om er milieuvriendelijke bedrijfspraktijken en eerlijke arbeidsvoorwaarden op na te houden en te investeren in hun gemeenschappen. De sociale premie van Fairtrade, een extra bedrag dat wordt betaald boven op de eerlijke prijs die boeren ontvangen, maakt dergelijke investeringen mogelijk. 

Fairtrade-gecertificeerde ingrediënten

Wij kopen Fairtrade-gecertificeerde ingrediënten. In 2017 betaalde Ben & Jerry’s € 2,930,811.27 aan sociale premies aan onze kleine boeren en boerencoöperaties over de hele wereld:

SUIKER

€ 1,379,776.99 aan Fairtrade-premies

Photo of Sugar Cane

We kopen onze zoete Fairtrade-suiker van een aantal kleine boeren, waaronder die van de Belize Sugar Farmers’ Association. Belize is een wereldwijd rolmodel geworden voor suikerproductie. Tot 85% van de bevolking op sommige delen van het platteland is afhankelijk van de suikerindustrie. Daarom is het investeren van sociale premies zo belangrijk. Nieuwe alternatieve manieren van plaagbestrijding helpen bijvoorbeeld om de suikervelden van de Association te beschermen, terwijl de hoeveelheid schadelijke pesticiden drastisch afneemt. 

Photo of Cocoa Beans

CACAO

€ 1,291,623.71aan Fairtrade-premies

Al die heerlijke chocolade chunks komen niet per ongeluk in onze pints terecht. We werken samen met cacaoproducenten in de Ivoorkust, dat ongeveer 40% van de wereldproductie van cacao voor haar rekening neemt (hoewel de meeste producten geen fair trade zijn). Sociale premies zorgden ervoor dat een coöperatie in staat was een ziekenhuis te bouwen, een verpleegster in dienst te nemen, zonnepanelen te installeren en een waterpomp te kopen. We gebruiken ook Fairtrade-cacao van producenten in Ghana, waar ze hebben geïnvesteerd in plattelandsscholen en studiebeurzen voor kinderen. 

VANILLE

€ 192,981.00 aan Fairtrade-premies

Photo of Vanilla Beans

Vanille is een essentieel ingrediënt in tientallen van onze favoriete smaken. Hoewel het merendeel van de vanille op aarde wordt verbouwd in Madagaskar, vechten veel boeren daar voor hun bestaan. Zoals we overal ter wereld zien, vallen daar waar boerderijen omvallen gemeenschappen ook om. Fairtrade-prijzen maken een einde aan deze vicieuze cirkel. Een van de coöperaties waarmee we in Madagaskar werken, heeft zijn sociale premies gebruikt om een gezondheidscentrum nieuw leven in te blazen, een school te repareren en een kantoor te bouwen. We werken ook met Fairtrade-vanilleboeren in Oeganda die gestart zijn met het opzetten van onafhankelijke netwerken om zo hun duurzaamheid te vergroten en in hun levensbehoefte te voorzien. 

Photo of Coffee Beans

KOFFIE

€ 38,029.29 aan Fairtrade-premies

De Huatusco Coffee Cooperative in Mexico levert ons veel van onze Fairtrade-koffie. Sinds 2010 hebben we meer dan 135.000 kilo koffie van hen gekocht voor onze smaken. Onze sociale premies helpen de 1.465 boeren van de coöperatie, samen met hun gezinnen en gemeenschappen, op vele manieren. Ze hebben bijgedragen aan de bouw van een medisch centrum, een bibliotheek en scholen, de ontwikkelingen van studiebeurzen en educatieve projecten en de productie van 400 ton compost. 

BANANEN

€ 28,210.50 aan Fairtrade-premies

Photo of Bunches of Bananas

Iedereen houdt van bananen. Daarom hebben we in 2014 meer dan 50 ton aan Fairtrade-bananen gekocht van het El Guabo Cooperative in de provincie El Oro in Ecuador. De aanschaf van al deze bananen hielp de coöperatie van 154 boeren bij diverse belangrijke projecten, zoals het verstrekken van studiebeurzen aan lokale kinderen, hulp aan kinderen met taal- en fysieke problemen en het beter beschikbaar stellen van zorg aan boeren, arbeiders en hun families. 


Maakt het feit dat al het heerlijks in ons ijs Fairtrade-gecertificeerd is, de smaak van Ben & Jerry’s niet nog lekkerder? Elke keer dat je een product in handen hebt met het FAIRTRADE-logo (het groen-blauwe symbool dat je op al onze pints ziet), help je kleine boeren en hun gemeenschappen overleven en succes hebben.