Ben & Jerry’s smaken die we dreigen te verliezen door klimaatverandering
Klimaatverandering gaat wild tekeer in weersystemen over de hele wereld, dat bewijzen de recordtemperatuurschommelingen van vorig jaar. Er zijn een aantal redenen waarom we ons daar zorgen over maken, onder andere de impact die klimaatverandering al heeft op voedselproductie over de hele wereld.
Landbouwers planten, kweken en oogsten op basis van min of meer consistent en voorspelbaar weer - maar als we de koolstofemissies niet snel een halt toeroepen, worden intensievere regenbuien en langdurige droogtes de nieuwe norm, die de gewassen van een heel seizoen kunnen aantasten. Hier volgen 4 Ben & Jerry's ingredienten die bedreigd worden door klimaatverandering. Hierdoor komen heel wat smaken met deze ingredienten op de lijst met "Bedreigde smaken" te staan.
Cacao, of Chocolade:
Van Phish Food tot Chocolade Fudge Brownie, chocolade vormt de basis van heel wat Ben & Jerry’s smaken. Een studie uitgevoerd door het International Center for Tropical Agriculture wijst erop dat een stijging van 2,3 graden Celsius in West-Afrika tegen 2050, de regio te warm zal maken om cacao te kweken. Een recent rapport van de Earth Security Index toonde aan dat niet-duurzame landbouwpraktijken in de afgelopen 4 decennia al 40% van het beschikbare land voor cacaogewassen hebben doen verdwijnen. Klimaatverandering zet dit wankele productiemodel onder druk door wereldwijd toenemende droogtes. Landbouwers die afhankelijk zijn van deze gewassen om te kunnen overleven, wenden zich tot meer weerbare planten of geven de kweek van cacao helemaal op. Wat er gebeurt in Ghana en de Ivoorkust - op zich goed voor circa 60% van de hele chocoladeproductie - voorspelt mogelijk een ramp voor roomijs over de hele wereld.
Noten
Van walnoten tot pistachio's, de nootachtige textuur van smaken als Chunky Monkey staat een heuse 'kraak' te wachten. Het blijkt dat notenbomen een winterkoude nodig hebben om de groei in de lente te stimuleren. Dat soort weer lijkt nu te verdwijnen met de hogere temperaturen in belangrijke notenkweekgebieden als California, zuidoost V.S., China en Australia. De verdwijnende winterkoude heeft al een impact gehad op oogsten in Israel, Marokko, Tunesie en de Kaap-regio van Zuid-Afrika. Deze gewassen, in tegenstelling tot bodemgewassen, hebben veel meer tijd nodig om deze te planten en volle maturiteit te bereiken, zodat het relatief onmogelijk is om deze te verplaatsen wanneer het weer verandert. Het zal geen aanpassing zijn, het zal opnieuw beginnen zijn. Dat is een harde noot om te kraken.
Deze stijgende temperaturen veroorzaken ook problemen voor de bescheiden - dan wel totaal verkeerd genoemde - peulvrucht die essentieel is voor smaken als Peanut Butter Cup. We hebben pindakaas nodig voor zijn consistent gladde textuur, maar de pindaplant zelf is nogal veeleisend en vereist consistente temperaturen en net voldoende regenval om te gedijen. Een ernstige zuidwest droogte in 2011 deed de oogst van een heel jaar in de VS verschrompelen, waardoor de prijzen met 40% de hoogte in schoten. Helaas voorspelt de 2013 National Climate Assessment van het U.S. Global Change Research-programma dat klimaatverandering zal leiden tot warmere en drogere zomers voor de zuiderse staten die de voornaamste producenten van pindanoten zijn in de VS. Buitengewone prijsstijgingen kunnen van pindakaas een elite delicatesse maken.
Koffie
's Ochtends het huis verlaten zonder een kop koffie lijkt waanzin, maar het zou wel eens een realiteit kunnen worden met beperkte beschikbaarheid van espresso - en geen smaken zoals Coffee Coffee BuzzBuzzBuzz. Omdat deze plant zich heeft aangepast aan specifieke klimaatzones, kan een temperatuurstijging van slechts ½ graden al de koffieoogst aantasten. Het meest beangstigende is dat we goed op weg zijn om die temperatuurstijging te overschrijden. Te veel vocht is ook slecht en de recente toename in niet-seizoensgebonden en extreme regenval heeft de oogst van landbouwers in India zien afnemen met bijna 30% tussen 2002 en 2011. Zoals met veel gewassen heeft klimaatverandering ook de reeks kritieke koffieplagen doen toenemen, inclusief de koffiebesboor. Het algemene resultaat is verwoestend, een studie voorspelt dat het aantal regio's dat beschikbaar zal zijn voor koffiekweek met 65-100% zal afnemen tegen 2080. Zoals de Vereniging van bezorgde wetenschappers het stelt, het is tijd om wakker te worden.
Zullen deze ingredienten verdwijnen? Wij hopen beslist van niet. Sluit u bij ons aan om klimaatverandering een halt toe te roepen en te verhinderen dat deze smaken op de "Bedreigde smakenlijst" komen te staan.